Koop nu tickets

The largest war museum in the Netherlands

Logo of Oorlogsmuseum Overloon

In Oorlogsmuseum Overloon you can see the Second World War, the resistance, D-Day and the liberation. The museum was literally built on the battlefield in 1946. Discover all about the origins, course and consequences of the Second World War.

Het was een strijd zo fel en bloedig, dat de Slag bij Overloon nooit vergeten mag worden. Na de heftige gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers in de herfst van 1944, stond er, nog voor de wederopbouw van het dorp zelf, een museum. Sta stil in dit Oorlogsmuseum Overloon bij de Tweede Wereldoorlog, het verzet, D-Day en de bevrijding.

'Oorlog hoort in een museum', is het motto van Oorlogsmuseum Overloon. Het museum is een monument voor de Slag om Overloon, die in de herfst van 1944 woedde. Na Operatie Market Garden stuitten de bevrijders bij het Brabantse dorpje op flinke tegenstand. De Duitse bezetters hadden zich voor het dorp ingegraven om de opmars te stoppen. Op 12 oktober brak de hel los en vlogen er 40.000 granaten richting de Duitsers. Overloon werd totaal verwoest. In de bossen tussen Overloon en Venray kleurde het water van de Molenbeek rood van bloed. Honderden militairen lieten het leven in gevecht om de vrijheid.

Te zien in het museum
Oorlogsmuseum laat met de vaste tentoonstelling zien hoe het zover heeft kunnen komen, dat meer dan vijftig miljoen mensen stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met meer dan 200 voer-, vaar-, en vliegtuigen op meer dan 20.000 m2 raak je niet snel uitgekeken. En dat is maar goed ook, want dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, daar mag iedereen gerust vaker bij stilstaan!